Warning: Undefined array key 20240425 in /customers/1/1/0/forsoegsperson.dk/httpd.www/show_ad.php on line 43 Forsøgsperson.dk


 


Raske forsøgsdeltagere over 50 år søges til undersøgelse af ketonstoffers betydning for hjertet

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er rask.
  • Er mellem 50 og 70 år gammel.
Formål med forsøget
Ketoner produceres og udskilles under normale forhold fra leveren i små mængder, mens udskillelsen i tilfælde af energimæssigt underskud (f.eks. længerevarende faste, sult, kulhydratfattig kost og visse sygdomme såsom sukkersyge) kan stige op til tyve gange. Ketoner kan ligesom både glukose (sukker) og fedtstoffer forbrændes af de fleste celler i kroppen og har i moderate mængder gavnlige effekter på flere hjernesygdomme, herunder epilepsi og neurodegenerative sygdomme (demens). Udover de kendte effekter i hjernen har det vist sig, at ketoner optages og forbrændes i hjertemusklen. Forbrænding af ketoner er meget energieffektivt og tidlige studier tyder på, at hjertets pumpekraft kan påvirkes positivt af ketoner.

Patienter med sukkersyge har tendens til forringet hjertefunktion og har i mange tilfælde mistet evnen til at skifte effektivt mellem sukker og fedtstoffer som brændstof. Det er uklart om høje niveauer af ketoner i denne patientgruppe vil have en effekt på optagelsen og udnyttelsen af sukker og fedtsyrer.

Formålet med dette projekt er derfor at undersøge effekten af ketoner på hjertets optag og forbrug af sukker og fedtstoffer. Vi vil herudover bestemme hjertets pumpekraft og blodforsyning under henholdsvis normale basale forhold og under eksperimentelt øgede mængder af ketoner. Sukker- og fedtsyreomsætningen i hjerteregionen vil blive bestemt ved PET-teknikken, der ved radioaktiv mærkning af ganske små mængder sukker- og fedtsyrer tillader ikke-invasive målinger af omsætningen af disse stoffer i hjertet.

Plan for forsøget
Til dette forsøg rekrutteres 10 deltagere med type 2 diabetes samt 10 raske deltagere. Alle deltagere vil blive undersøgt på samme måde: en forundersøgelse, efterfulgt af to adskilte undersøgelsesdage med mindst 7 dages interval, i tilfældig rækkefølge, hvor på den ene dag gives en kontinuerlig intravenøs infusion af ketonstoffer.

Forundersøgelse/screening (ca. 2 timer): her vil du blive undersøgt af en læge og få taget almindelige blodprøver, blodtryk, EKG (elektrokardiografi – måling af hjertets elektriske aktivitet) og måling af din vægt og højde. Du vil desuden få mundtlig information om forsøget og have mulighed for at stille spørgsmål. Ud fra denne forundersøgelse vil det blive vurderet om du opfylder kriterierne for at kunne deltage i projektet. Oplysninger fra din patientjournal omkring eventuelle kroniske sygdomme samt om eventuelle tidligere undersøgelser med ioniserende stråling vil også indgå i denne vurdering.

Forsøgsdage:
De to forsøgsdage forløber på følgende måde:

Du møder fastende på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling (AUH) kl. 7.00, hvor der anlægges veneadgang og en kontinuerlig intravenøs infusion (drop) af lavdosis insulin og glukose vil blive påbegyndt. Mængden af glukoseindgift justeres løbende for at vedligeholde et konstant blodsukker. Kroppens insulinfølsomhed vil blive udregnet ud fra hastigheden af glukoseinfusionen. På én af forsøgsdagene (tilfældigt tildelt) tilføjes sideløbende en kontinuerlig infusion af ketonstoffet beta-hydroxybutyrat. Fra kl. 7.30 til kl. 10.30 hvile kun afbrudt af en kortavrig måling af udåndingsluftens sammensætning. Denne foregår liggende med luftgennemstrømmet kuppel over hovedet. Herefter vil du blive flyttet til PET-centeret, hvor der anlægges arterieadgang til blodprøvetagning under efterfølgende PET-skanninger. I forbindelse med PET-skanningerne vil du få en injektion af tre forskellige sporstoffer (15O-vand, 18F-FDG og 11C-palmitat), og blive skannet over hjerteregionen i samlet set 3½ time. Under skanningerne tages regelmæssigt små blodprøver for at følge mængden af sporstof i blodet. Under en af skanningerne vil du samtidigt få lagt elektroder på brystkassen til EKG-optagelse, som bruges sammen med skanningen til at udregne hjertets pumpekraft. Efter den sidste PET-skanning, ca. kl. 14, fjernes alle venekatetre og der serveres frokost. Den anden forsøgsdag forløber identisk, fraset ketoninfusionen. Din deltagelse i projektet er afsluttet når du har gennemført din 2. forsøgsdag.

Nytte ved forsøget
Forsøget vil give os bedre indsigt i hjertets stofskifte og funktion ved diabetes, samt belyse, hvordan ketoner påvirker dette. Denne viden vil forhåbentlig på sigt føre til bedre behandling og forebyggelse af komplikationer ved sukkersyge. Det vil herudover give et fingerpeg om, hvorvidt indgift af ketoner i moderate doser kan have en gavnligt terapeutisk effekt hos sukkersygepatienter. Direkte nytte for dig som deltager er muligheden for at få oplysninger om bl.a. dit hjertes pumpefunktion og om din krops insulinfølsomhed.
Bivirkninger, risici, komplikationer og ulemper
Der vurderes at være beskedne risici ved deltagelse i dette projekt.
- Anlæggelse af vene- og arterieadgang og blodprøvetagning: Som hyppigste bivirkning kan der i nogle tilfælde opstå et blåt mærke eller blodansamling (hæmatom) ved indstiksstedet i armen. Meget sjældnere kan der forekomme infektion ved indstiksstedet. Der lægges 2 veneadgange og 1 arterieadgang i armene og udtages 300-400 ml blod per forsøgsdag, en mængde der svarer til lidt mindre, end når man donerer blod.
- PET skanning: de anvendte radioaktive sporstoffer, som gives i en meget lille mængde, medfører en samlet stråledosis på 7.66 mSv per forsøgsdag. Den samlede stråledosis svarer derved til ca. 5 gange den baggrundsstråling, man ellers modtager i løbet af et år. Dette svarer til en øget livstidsrisiko for kræft på 0.038 %, dvs. risikoen for at udvikle kræft stiger fra 25 til 25,038 %. Selve skanningen medfører normalt ingen gener eller ubehag.

Der kan være risici ved forsøget, som vi endnu ikke kender. Vi beder dig derfor om at fortælle, hvis du oplever problemer med dit helbred, mens forsøget står på. Hvis vi opdager bivirkninger, som vi ikke allerede har fortalt dig om, vil du naturligvis blive orienteret med det samme, og du vil skulle tage stilling til, om du ønsker at fortsætte i forsøget. Skulle du få en behandlingskrævende bivirkning, vil den behandles efter gældende retningslinjer.

økonomiske forhold
Projektets sponsor, som har taget initiativ til projektet, er professor og overlæge Niels Møller (Medicinsk Forskningslaboratorium, AUH). Ingen af medarbejdere der deltager i dette forsøg har nogen personlig økonomisk interesse i det.

Der gives et skattepligtig vederlag/ulempegodtgørelse af 1000 kr per forsøgsdag, i alt 2000 kr, til hver forsøgsdeltagere, samt transportudgifter mod kvittering.

Forsikring: som deltager i et videnskabeligt forsøg vil du være dækket i overensstemmelse med Lov om klage og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

 
 
 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: mj:1-10-72-104-14
 


Lars Christian Gormsen
Aarhus universitetshospital
Nørrebrogade 44
8000 Aarhus c
Tlf: 22811631
lars.christian.gormsen@ki.au.dk