Warning: Undefined array key 20240423 in /customers/1/1/0/forsoegsperson.dk/httpd.www/show_ad.php on line 43 Forsøgsperson.dk


 


MÅLING AF OPIOID-INDUCERET GANGATAKSI

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er kvinde.
  • Er rask.
  • Er mellem 50 og 75 år gammel.
  • Har et bmi på mellem 18 og 30.
  • Er ikke-ryger.
  • Ikke tager medicin regelmæssigt.
Baggrund for projektet
Stærk smertestillende medicin anvendes ved stærke kroniske smerter, når mindre kraftigt virkende midler ikke er tilstrækkelige. Desværre er medicinen forbundet med en række almindelige bivirkninger, herunder svimmelhed og ukoordineret gang, der øger risikoen for fald.Erfaringsmæssigt er det antydet at forskellige typer af de stærke smertestillende medicin giver forskellige grader af svimmelhed og gangforstyrrelser, men det er ikke undersøgt videnskabeligt. For at undersøge dette kræves følsomme og pålidelige metoder, og det er formålet med dette forsøg at undersøge om vi kan måle disse forskelle. De to typer smertestillende medicin er opioider og hedder Tramadolhydroclorid og Tapentadol.

Formålet med undersøgelsen og betydning for den enkelte og samfundet
Forsøgets formål er at undersøge om det med en objektiv ganganalyse er muligt at detektere forskelle i den velkendte bivirkning - ukoordineret gang (kaldet ataxiske gangforstyrrelser), der er forbundet med øget risiko for fald. Der er ingen umiddelbare fordele for dig ved deltagelse i forsøget. For samfundet vil det afklare
mulighederne for at eventuel grundigere undersøgelse af væsentlige bivirkninger ved brug af
stærk smertestillende medicin.

Hvem kan være med?
I forsøget skal både personer med kroniske knæsmerter og raske forsøgsdeltagere undersøges. Du
skal kunne møde til undersøgelse en gang hver uge i 3 uger, dvs i alt 3 gange. Undersøgelserne tager en hel dag (7 ½ timer) og omfatter en ganganalyse, blodprøve, puls- og blodtryksundersøgelse, samt besvarelse af spørgsmål på en trykfølsom skærm 1 gang i timen.
Man kan ikke være med i forsøget, hvis man er allergisk overfor de anvendte medicintyper, er
overvægtig (BMI over 30), eller øvrige forhold som den ansvarlige læge vurderer, kan påvirke din
sikkerhed og sundhed hvis du deltager i forsøget.

Målinger i projektet, herunder håndtering af biologisk materiale (blodprøver):
Din gangfunktion undersøges i et ganglaboratorium, hvor specialfremstillede kameraer måler dit/dine knæs funktion under en almindelig gangbevægelse. Målinger sker via infrarøde kameralinser der opfanger de reflekser der er sat på dine ben på anatomiske steder (ankel, knæ, hofte og bækken). En computer benyttes til opsamling og behandling af målingerne. Ved at sammensætte målinger fra de 6 kameraer og oplysningerne om din højde, vægt etc. i computeren, kan en 3- dimensional rekonstruktion af din bevægelse foretages og analyseres. Dette kaldes også en 3D ganganalyse. Dine oplevede svimmelhed (og smerter) vurderes ved hjælp af spørgeskemaer. Der tages blodprøver 1 gang i timen, i alt ca. 70 ml blod per besøg (i alt 210 ml), til bestemmelse af blodets indhold af stoffer som afspejler koncentrationen af medicinen i dit blod. Der er en minimal risiko for blodansamling (blåt mærke) ved indstiksstedet, samt en endnu mindre risiko for betændelse samme sted. Blodprøverne gemmes til senere samlet analyse, der foregår på Københavns Universitet, institut for farmakologi. Efter end analyse destrueres prøverne og det vil ikke være muligt at lave ny forskning på disse. 

Bivirkninger
De anvendte medicintyper er forbundet med bivirkninger - herunder svimmelhed, kvalme og kløe. Du vil kunne opleve disse bivirkninger, men disse vil fortage sig i løbet af dagen.

Økonomisk støtte
Undersøgelsen er igangsat på initiativ af forsøgsansvarlig Marius Henriksen, samt af dennes overordnede på Parker Instituttet professor, dr.med. Henning Bliddal.
Projektet er støttet økonomisk af
• Mundipharma, producent af medicin (550.000 kroner til dækning af løn og driftsomkostninger)
• The Oak Foundation (et ikke nærmere specificeret beløb til dækning af driftsomkostninger)
Finansiering af forsøget er en forsat proces. Ved yderligere økonomisk støtte til forsøget vil du
blive oplyst herom, både mht støttegiver samt beløbsstørrelse.
Hverken den forsøgsansvarlige, andre ansatte på dennes institution eller øvrige medarbejdere
tilknyttet projektet har økonomiske interesser i projektets resultater.

Aktindsigt
Ligesom du har ret til at kende indholdet i din journal, har du også mulighed for at se forsøgsprotokollen som ligger til grund for forsøget.

Forsøgets gennemførelse og evt. afbrydelse
Hvis der skulle vise sig betydende bivirkninger af behandlingen for den enkelte, vil forsøget blive stoppet for vedkommende. Tilsvarende vil hele forsøget blive stoppet, hvis der viser sig alvorlige bivirkninger. Denne beslutning tages i givet fald af projektlederen efter konsultation med den klinisk ansvarlige læge og øvrige projektmedarbejdere, og alle deltagere i projektet vil få besked derom.
Ønsker du at deltage i forsøget accepterer du at forsøgsledelsen kan videregive nødvendige oplysninger om dine helbredsforhold, øvrige forhold og andre fortrolige oplysninger som led i relevante myndigheders kontrol med forsøget. I sådanne tilfælde er de pågældende myndigheder underlagt tavshedspligt.

Adgang til forsøgsresultater
Resultaterne offentliggøres i form af videnskabelige artikler, der søges udgivet i internationale videnskabelige tidsskrifter. Udgivelse af resultaterne vil foregå når projektet er afsluttet og data analyseret, hvilket vi forventer at ske i 2016.

Med venlig hilsen
Marius Henriksen
Seniorforsker, fysioterapeut, ph.d.
Parker Instituttet, Frederiksberg Hospital
Ndr. Fasanvej 57, 2000 F

 
 
 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: HS:hs:h-3-2013-150
 


cecilie bartholdy
Parker instituttet
Nordre fasanvej 56, vej 8 indgang 19
2000 Frederiksberg
Tlf: 38164161
cecilie.roedgaard.bartholdy@regionh.dk