Warning: Undefined array key 20240329 in /customers/1/1/0/forsoegsperson.dk/httpd.www/show_ad.php on line 43 Forsøgsperson.dk


 


Patienter med type 2 diabetes søges til lægevidenskabeligt projekt på Aarhus Universitetshospital

 

Deltagerinformation til videnskabeligt projekt

 

Titel: Effekten af hjertemagnyl på blodplader og blodkar hos raske personer og patienter med type 2 diabetes


Du kan muligvis deltage i projektet hvis:

Hvis du er over 18 år

Hvis du er diagnosticeret med type 2 sukkersyge

Du kan ikke deltage hvis:

Du er gravid. 

Du er i blodfortyndende behandling eller i behandling med NSAID præparater.

Har kendt hjertekarsygdom. 

Baggrund

Personer med type 2 sukkersyge har øget risiko for at få blodpropper i hjertet og hjernen (hjertekarsygdomme) sammenlignet med personer uden sukkersyge. 

Hjertemagnyl bruges til at forebygge hjertekarsygdom, da det modvirker blodpladernes evne til at klumpe sammen og danne blodpropper. Medicinen har vist sig at kunne nedsætte risikoen for nye tilfælde af blodpropdannelse hos sukkersygepatienter, der allerede har haft en blodprop.

Nye studier har imidlertid vist, at blodpladerne genvinder deres evne til at danne blodpropper i løbet af et døgn hos patienter med type 2 sukkersyge, som tidligere har haft en blodprop. Virkningen af hjertemagnyl taget den ene morgen rækker med andre ord ikke helt frem til, at man tager en ny den næste morgen. Hvorvidt sukkersygepatienter uden kendt hjertekarsygdom heller ikke har 24 timers effekt af hjertemagnyl vides ikke.

Hjertemagnyl påvirker også mange andre af kroppens væv. Man mener f.eks. at hjertemagnyl har en gavnlig effekt på blodårernes evne til at udvide sig, og på hvor elastiske blodårerne er. Stive blodårer, der er dårlige til at udvide sig, giver større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Det vides ikke, om hjertemagnyl har en gavnlig effekt på disse to egenskaber i blodårerne hos patienter med type 2 sukkersyge. 


Formål

Formålet er at undersøge hjertemagnyls effekt over 24 timer på blodpladernes sammenklumpning, blodkarrenes evne til at udvide sig og blodkarrenes stivhed hos patienter med type 2 sukkersyge uden hjertesygdom og hos personer uden sukkersyge. 


Metoder

I projektet deltager 21 personer med type 2 sukkersyge og 21 raske personer uden sukkersyge. Hvis du deltager, vil du blive bedt om at møde op to dage. Begge dage får du taget en blodprøve og får lavet to undersøgelser af dine blodårer ved målinger uden på kroppen.

Den første dag møder du op uden at være i behandling med hjertemagnyl. Forud for det andet besøg, vil du blive sat i 6 dages behandling med hjertemagnyl 75 mg dagligt.

 

Hvad indebærer det at deltage

Såfremt du beslutter dig for at deltage, vil vi sammen planlægge to undersøgelsesdage. Du skal regne med, at undersøgelserne varer ca. 4 timer per gang.

Undersøgelsesdagene ser således ud:

-       Dag 1: Du møder op fastende, og du må ikke have taget hjertemagnyl eller andre blodfortyndende midler i 14 dage op til forsøgsstart (Hvis du er i tvivl om du må tage en bestemt type medicin, så spørg projektkoordinator Liv Vernstrøm Hald). Du får taget en blodprøve, og vi måler dine blodårers stivhed samt evne til at udvide sig. Du får herefter en tablet med 75 mg hjertemagnyl. Efter 1 time gennemgår du samme undersøgelser som tidligere; du får taget en blodprøve og målt blodårernes stivhed samt evne til at udvide sig.

 

-       Dag 2: Du har været i behandling med hjertemagnyl i 6 dage før du kommer til dag 2. Undersøgelserne er de samme som på dag 1, dvs. du får taget en blodprøve og målt blodårernes stivhed samt evne til at udvide sig. Du får herefter en tablet med 75 mg hjertemagnyl. Efter 1 time gennemgår du samme undersøgelse som tidligere; en blodprøve samt måling af blodårernes stivhed og evne til at udvide sig.

  

Den mulige nytte ved projektet

Dette projekt kan fortælle os, hvorvidt en daglig forebyggende tablet med hjertemagnyl er tilstrækkelig til at hæmme blodpladerne i et helt døgn hos patienter med type 2 sukkersyge uden tidligere blodpropper. Derudover kan studiet give os viden om hjertemagnyls virkning på blodkarrenes evne til at udvide sig og blodkarstivhed, og om denne effekt vedvarer i løbet af et døgn hos sukkersygepatienter i forebyggende behandling med hjertemagnyl. Resultaterne kan indikere, om hjertemagnyl givet som tablet en gang dagligt er tilstrækkeligt til at forebygge dannelsen af nye blodpropper. 

 

Godkendelser

Undersøgelen er godkendt af den Videnskabsetiske Komite for Region Midtjylland, Datatilsynet og Lægemiddelstyrelsen.


Forsøgssted:

Forsøget foregår på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Aarhus universitetshospital.

Nørrebrogade 44

8000 Aarhus C


Kontaktperson

Du er altid velkommen til at kontakte projektkoordinator, Liv Vernstrøm Hald, hvis du ønsker at deltage eller ønsker yderligere oplysninger om projektet.

1Lægestuderende Liv Vernstrøm Hald

Tlf. 20 63 38 58

E-mail: lvh@clin.au.dk


Det skal understreges, at din henvendelse ikke er ensbetydende med, at du har accepteret at indgå i projektet. Dette kan først ske efter, at du har fået mundtlig information og underskrevet en samtykkeerklæring.


Klinisk ansvarlig:

1Overlæge, Ph.D., dr.med. Per Løgstrup Poulsen

 

Øvrige projektdeltagere:

1Læge, Ph. D.-studerende Kristian Løkke Funck

1Læge, Ph.D., Esben Laugesen

2Professor, overlæge, Ph.D.,  Anne-Mette Hvas

3Afdelingslæge, Ph.D., Erik Grove

1Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade 44, 8000 Århus C

2Klinisk Biokemisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 99, 8200 Aarhus N

3Afdeling for Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 99, 8200 Aarhus N

 

 

 
 
 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: MJ:1-10-72-153-15
 


Liv Vernstrøm Hald
Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Nørrebrogade 44
8000 Aarhus C
Tlf: 20633858
lvh@clin.au.dk