Warning: Undefined array key 20240328 in /customers/1/1/0/forsoegsperson.dk/httpd.www/show_ad.php on line 43 Forsøgsperson.dk


 


Behandling af lændesmerter

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er rask.
  • Er mellem 18 og 40 år gammel.
  • Personer med smerter fra lænden som har varet mellem 3 måneder - 5 år

Lænderygsmerter i Nordjylland

- sensoriske og motoriske ændringer af behandling -

Vi vil spørge om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres ved Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP), Aalborg Universitet. Før du beslutter dig om du vil deltage i forsøget, er det vigtigt at du fuldt ud forstår hvad forsøget går ud på, og hvorfor vi gennemfører forsøget. Vi vil derfor bede dig om at læse denne deltagerinformation grundigt igennem.

Du vil blive inviteret til en samtale om forsøget, hvor denne deltagerinformation vil blive uddybet, og hvor du kan stille de spørgsmål du måtte have om forsøget. Du er velkommen til at tage et familiemedlem, en ven eller en bekendt med til samtalen. Hvis du beslutter dig for at deltage i forsøget, vil vi bede dig om at underskrive en samtykkeerklæring. Du har ret til betænkningstid, før du beslutter, om du vil underskrive samtykkeerklæringen.

Det er frivilligt at deltage i forsøget. Du kan til enhver tid afbryde forsøget eller trække dig ud af det, uden at det vil påvirke dit forhold til de implicerede forskere eller eventuel fremtidig sundhedsfaglig behandling.

Formål med forsøget

Lændesmerter udgør et væsentligt sundhedsmæssigt problem i vores samfund, idet mange på et eller andet tidspunkt oplever smerter i lænden. De fleste af os får det dog bedre inden for et par dage eller uger. Men nogle mennesker udvikler et langvarigt problem i form af kronisk lændesmerte, der ikke lader sig behandle med de behandlingsmetoder, vi kender i dag. I øjeblikket er det uklart, hvad der er den underliggende årsag til dette.

En mulig faktor er nervesystemets reaktion, når vi har en smertefuld oplevelse, og i dette forsøg ønsker vi at undersøge netop det alarmberedskab, som nervesystemet anvender ved smerter.

 

 

Hvem kan deltage i forsøget?

Du kan deltage i forsøget, hvis du er i alderen 18-40 år og 1) er rask, 2) har haft af lændesmerter i de seneste 3 måneder - 5 år eller 3) har haft regelmæssige perioder med smerter (2 eller flere om året) med smertefrie perioder i mellem.  Du skal endvidere kunne tale og læse enten dansk eller engelsk for at kunne deltage i studiet.

Hvordan foregår forsøget?

Hvis du tilhører gruppen af raske forsøgspersoner, skal du deltage i tre forsøgssessioner, der hver varer max 3 timer, over en periode på 12 uger.

Som indledning på forsøget skal du besvare forskellige spørgeskemaer med spørgsmål om, hvordan smerter påvirker dig. Dernæst tester vi din følsomhed over for en mekanisk stimulation. Dette gøres ved hjælp af to forskellige enheder; et pistol-lignende apparat, der trykkes mod udvalgte steder på din skulder, ryg, bækken og underben. Du skal trykke på en knap, når du føler, at trykket begynder at skifte til smerte. Den anden enhed ligner en blodtryksmanchet, som sættes på underbenet; der sættes en manchet på hvert ben. Trykket inde i manchetten øges gradvist, indtil du føler, at du når grænsen mellem tryk og smerte, hvorpå du skal trykke på en knap. Trykket vil fortsætte med at stige, indtil du ikke kan holde det ud. Så skal du igen trykke på knappen, hvorpå trykstimuleringen stopper og manchetten tømmes for luft. Dette gentages tre gange på hvert ben. Herefter vil vi vurdere, hvor følsom du er over for gentagne stimuli (10 stimuli i alt), hvor manchetten gentagne gange pustes op og tømmes igen. De smerter, du oplever, vil du blive bedt om at vurdere ved hjælp af en smerteskala fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerte og 10 er værst tænkelige smerte. Til slut bliver en af ”‹”‹manchetterne pustet hurtigt op, indtil du føler smerte. Dette tryk vil blive opretholdt, mens manchetten på det andet ben bliver pustet gradvist op. Du vil igen blive bedt om at angive, når trykket først bliver smertefuldt og når du ikke kan holde smerten ud længere.

Hvis du tilhører gruppen af forsøgspersoner, der lider af lændesmerter, skal du deltage i samme slags forsøgssessioner som beskrivet ovenfor .

Udover det tilbydes du behandling for dine rygproblemer. Der bliver du undersøgt grundigt af en fysioterapeut med speciale i vurdering og behandling af smerter i bevægeapparatet for at kortlægge dine lændesmerter og for at finde ud af, hvordan smerteproblemet bedst kan behandles. Du vil herefter få et individuelt behandlings- og træningsforløb. Dette forløb fortsætter, indtil du får det bedre, eller indtil terapeuten og du føler, at der ikke forventes yderligere ændringer. Det vurderes at forløbet bliver afsluttet inden for 12 uger fra første konsultation.  

Risici, bivirkninger og ulemper

De anvendte forsøgsmetoder er alle gennemprøvede og har været anvendt i mange videnskabelige forsøg, og der er aldrig rapporteret om skadelige langtidsvirkninger. Du vil efter undersøgelsen eventuelt kunne opleve en forbigående let ømhed i benet og de andre steder, vi måler på.

Der kan være risici ved forsøget, som vi endnu ikke kender. Vi beder dig derfor om at fortælle, hvis du oplever problemer med dit helbred, imens forsøget står på. Hvis vi opdager bivirkninger, som vi ikke allerede har fortalt dig om, vil du naturligvis blive orienteret med det samme og du vil skulle tage stilling til om du ønsker at fortsætte i forsøget.

Nytte ved deltagelse

Uanset om du er rask forsøgsperson eller lider af lændesmerter vil der ikke være nogen umiddelbar fordel ved deltagelse i forsøget for dig. Forsøgspersonerne med lændesmerter vil dog kunne opleve en bedring, mens forsøget står på, men det vil ikke kunne påregnes, at bedringen varer ved efter forsøgets ophør. Vi håber dog, at forsøget vil give dig bedre viden om dine smerter. Forsøgene som helhed skal hjælpe med at afklare nogle af de mekanismer, der ligger til grund for kroniske lændesmerter. Dette kan i det lange løb føre til forbedret behandling og udredning af mennesker, der lider af disse smerter.

Udelukkelse fra og afbrydelse af forsøg

Reagerer du efter forsøgslederens vurdering uventet på forsøgets procedurer, eller viser du dig på anden vis ikke egnet til videre deltagelse i forsøget, kan din deltagelse i forsøget til enhver tid afsluttes. De raske forsøgspersoner modtager honorar svarende til den del af forsøget, som de har deltaget i. Forsøget som helhed vil blive stoppet, hvis det skulle vise sig at forsøgspersonerne generelt ikke tolererer procedurerne i forsøget eller finder forsøget for udmattende.

Oplysninger om økonomiske forhold

Projektet udføres på initiativ af Thorvaldur Skuli Palsson, adjunkt, og Steffan W. Christensen, Ph.d.-studerende, begge Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP), Aalborg Universitet, og det finansieres af CNAP med kr. 75.000.

Forskerne bag protokollen er uafhængige af interesser fra andre instanser som f.eks. lægemiddel-industrien.

 

Raske forsøgspersoner: Du modtager en kompensation på 150 kr. pr. time for din deltagelse i forsøget. Beløbet er skattepligtigt og vil derfor blive indrapporteret til Skat som B-indkomst.

Forsøgspersoner med lændesmerter: Du får refunderet de rejseudgifter, du får for hver gang du deltager i den eksperimentelle del af undersøgelsen.

Adgang til forsøgsresultater

Resultaterne af forsøgene bliver offentliggjort i anonymiseret form og vil uanset udfaldet blive søgt publiceret i relevante internationale videnskabelige tidsskrifter.

 

Forsøget er godkendt af “Den Videnskabsetiske Komité for Region Nordjylland”, sagsnummer N- 20150048.

 

Vi håber, at du med denne information har fået tilstrækkeligt indblik i, hvad det vil sige at deltage i forsøget, og at du føler dig rustet til at tage beslutningen om din eventuelle deltagelse. Vi beder dig også om at læse det vedlagte materiale ”Forsøgspersonens rettigheder i et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt”.

Hvis du vil vide mere om forsøget, er du meget velkommen til at kontakte undertegnede.

Med venlig hilsen

Thorvaldur Skuli Palsson, Adjunkt, Ph.d.,

Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP)

Aalborg Universitet

Frederik Bajers Vej 7A3

9220 Aalborg Ø

Tlf: 9940 9842

Email: tsp@hst.aau.dk

 
 
 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: NJ-:N-20150048
 


Thorvaldur Skuli Palsson
Aalborg”ˆuniversitet/Institut for Medicin og Sundhedsteknologi
Fredrik”ˆbajers”ˆvej”ˆ7d”ˆ
9220 
Tlf: 30220937
tsp@hst.aau.dk