Projektets formål Vi vil undersøge effekten af en kost med få kulhydrater og et højere fedtindhold (lavkulhydratskost) på type 2 diabetes, hjerte, kar, lever, og på tarmfloraen. Forsøget strækker sig over 6 måneder, hvor deltagerne enten skal spise en lavkulhydratskost eller en regulær diabetes kost. Hvorvidt om deltagerne skal spise en lavkulhydratskost eller en regulær diabetes kost bliver afgjort ved lodtrækning, og det er derfor vigtigt at deltagerne er motiverede til at ændre deres kost uanset hvilken kost de skal spise. Undersøgelser Deltagerne skal møde op til undersøgelser omkring 6 gange på 6 måneder, og disse undersøgelser vil blive udført: - Blodprøver (tages fire-fem gange), som hænger sammen med diabetes og fedtomsætning. - Ultralydsscanning (to gange) af kar for at opdage tidlige tegn på åreforkalkning. - Øjenbaggrundsfotografi (to gange), som vurderes af en specialiseret øjenlæge. Dette er den samme undersøgelse som diabetikere får foretaget i forbindelse med sukkersygen. - Helkropsfotografering (to gange) for at se fedtfordelingen i kroppen. - Livskvalitets-scoreskema (tre gange) til vurdering af, hvordan du føler, at du har det. - Udtagelse af en lille vævsprøve fra leveren (en til to gange), til tidlig opsporing af fedtrelateret leverpåvirkning. Dette udføres under lokalbedøvelse af en trænet speciallæge ved hjælp af en tynd nål. - Højtspecialiserede leverundersøgelser og undersøgelser af tarmbakterier (to gange). Vi vil guide deltagerne igennem de mange undersøgelser og løse eventuelle problemer i fællesskab, men det er vigtigt, at deltagerne er motiveret for at ændre deres kost.
Deltagerne vil ikke få tabt arbejdsfortjeneste, men deres rejseomkostninger vil blive dækket efter gældende regler.
Det er frivilligt at deltage, og du kan når som helst kan forlade kostforsøget.
Hvis du synes dette forskningsprojekt kunne være spændende at deltage i, kan du udfylde nedenstående spørgeskema. Hvis du passer ind i forskningsprojektet vil vi kontakte dig indenfor 3 måneder. |