Bookmark and Share
 


Raske unge mænd nær Aarhus søges til forsøg omkring forskelle på at indtage ketonstoffet 3-OHB som en drik eller infusion ind i blodbanen.

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er mand.
  • Er rask.
  • Er mellem 18 og 50 år gammel.
  • Har et bmi på mellem 19 og 30.
  • Drikker op til 2 genstande dagligt.
  • Ikke tager medicin regelmæssigt.

Forsøget:

Vi søger raske unge mænd til vores forsøg der består af to undersøgelsesdage. På den første forsøgsdag vil man få lagt et drop i en blodåre. Man vil herefter drikke ca. 36 g ketonstof (3-OHB) samt indtage 1500 mg Paracetamol (almindelig hovedpinepille) hvorefter man i tre timer vil tage blodprøver (ca. 200 ml blod per undersøgelsesdag, dvs. 400 ml blod i alt) med 15 minutters intervaller fra det drop der er blevet anlagt. Ved afslutningen afleverer man en urinprøve.

Ved anden forsøgsdag anlægges to drop da det ene bruges til blodprøvetagning og det andet til at indgive ketonstoffet 3-OHB. Man vil igen indtage 1500 mg Paracetamol og få taget blodprøver (ca. 200 ml blod) med 15 minutters intervaller fra det ene drop. Ved afslutningen afleveres en urinprøve igen.

Blodprøver og urin bruges til at bestemme koncentrationen af diverse hormoner, næringsstoffer og metabolitter (bl.a. Paracetamol som et udtryk for hvor hurtigt mavesækken tømmes).

Vores hypotese er at der er markante forskelle på at indtage ketonstoffet 3-OHB som en drik kontra få det direkte ind i blodet – formentligt fordi mange virkninger foregår i tarmen.

 

Ulempegodtgørelse:

500 kr per undersøgelsesdag (dvs. 1000 kr ved deltagelse i begge forsøg).

 

Sted:

Forsøgene vil foregå på Forskningslaboratoriet ved Diabetes og Hormonsygdomme på  Aarhus Universitetssygehus,

Palle Juul-Jensens Blvd 165,

Indgang J, plan 1, J113,

8200 Aarhus N. 

 

Kontakt

Kontakt forsøgsansvarlig læge Nikolaj Rittig på tlf 61714731 eller mail nikolaj.rittig@clin.au.dk hvis du har spørgsmål eller er interesseret i at deltage.

 

 

 

 

Se vedhæftede pdf-fil for yderligere information.   [hvad er en pdf-fil?]

 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: MJ-:1-10-72-56-19
 


Nikolaj Rittig
Aarhus universitet sygehus, afd. mea, nbg
Nørrebrogade 44
8000 Aarhus c
Tlf: 61714731
nrittig@hotmail.com