Raske forsøgspersoner søges til Parkinson's projekt med MR-skanninger

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er rask.
  • Er mellem 45 og 75 år gammel.

MR-forskningssektionen på Hvidovre Hospital søger raske forsøgspersoner til et projekt, hvor vi ved hjælp af MR-skanning vil undersøge ændringer i hjernens struktur og funktion ved Parkinsons sygdom og atypisk parkinsonisme i sammenligning med raske.

 

Hvem kan deltage?

Du kan deltage i dette forsøg, hvis du:

·      Er mellem 45-75 år

·      Ikke har neurologiske sygdomme

·      Ikke har psykisk sygdom

·      Taler engelsk – forsøget bliver gennemført af en engelsktalende forsker.

 

Forsøgets formål:

Formålet med forsøget er at kortlægge ændringer i hjernens struktur og funktion ved Parkinsons sygdom og atypisk parkinsonisme og undersøge, hvilken rolle ændringerne spiller i symptombilledet ved disse sygdomme.

 

Tidspunkt og varighed:

Forsøget består af tre forsøgsdage. Første dag varer ca. 2 timer og består af en times kliniske undersøgelser og spørgeskemaer samt 50 min MR-skanning. Anden og tredje dag er identiske og varer ca. 4 timer. De inkluderer et fMRI-forsøg, hvor man spiller et spil, hører lyde og ser billeder i skanneren samt en optagelse udenfor skanneren af pupilstørrelse, svedproduktion i hænderne og hjerterytme.

 

Sted:

Hvidovre Hospital

MR-forskningssektionen, Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed.

Kettegård Allé 30,

2650 Hvidovre.

 

Metode

I forsøget anvendes MR-skanning til at undersøge ændringer i hjernens anatomiske forhold samt funktionel MR-skanning (fMRI) og fysiologiske undersøgelser (optagelser af pupilstørrelse, svedproduktion i hænderne, og hjerterytme) til at kortlægge ændringer i enkelte hjerneområders funktion. Vi undersøger dopamin- og noradrenalinsystemet. Der vil i forsøget indgå 60 patienter med Parkinsons sygdom, 20 patienter med atypisk

parkinsonisme og 35 raske forsøgspersoner.

 

Bivirkninger, risici og ubehag

Der er ingen medicinske bivirkninger ved MR-skanning, undtagen for personer, der har metal eller implantater i kroppen. Vi spørger derfor ind til disse forhold inden undersøgelsen. Under MR-skanning oplever nogle pladsmangelsfornemmelse (klaustrofobi) og svimmelhed. Dette kan være forbundet med ubehag, men er ufarligt og går over af sig selv.

 

Betaling

Der gives en ulempegodtgørelse på 200 kr. for den første time du deltager og yderligere 150 kr. pr. påbegyndt time for din deltagelse i forsøget, dog minimum 350 kr. Beløbet er skattepligtigt.

 

Kontakt og tilmelding

Hvis du er interesseret i at høre mere om projektet eller har interesse i at deltage, kan du kontakte Nicole Leewuen Hueng på engelsk:

Telefon 3114 0940 eller nicolelh@drcmr.dk
 
 
 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: HS-:18021857
 


Anders Lund
Danish Research Centre For Magnetic Resonance
Hvidovre Hospital MR-forskningssektionen, Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed. Kettegård Allé 30
2650 Hvidovre
Tlf: 60134191
andersel@drcmr.dk