Raske mænd (18-30 år) søges til forsøg om fedtindhold i blodet efter et måltid på Gentofte Hospital

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er mand.
  • Er rask.
  • Er mellem 18 og 30 år gammel.
  • Har et bmi på mellem 18.5 og 25.
  • Er ikke-ryger.

Vi er en forskningsgruppe på Center for Klinisk Metabolisk Forskning og Københavns Universitet, der interesserer os for fedtsyrer, nedbrydningsprodukter fra fedtsyrer og hjertekarsygdomme. Vi vil spørge dig, om du er interesseret i at deltage i et videnskabeligt forsøg, der omhandler nogle af disse emner? Forskning er vigtig for vores forståelse af, hvordan vi kan behandle nogle af de risikotilstande, der kan lede til udvikling af hjertekarsygdomme. Uden forskning kan vi ikke forstå baggrunden for sygdommen eller udvikle nye behandlingsmuligheder. 


Folk, der har forhøjet niveau af fedt i blodet, er i høj risiko for at få hjertekarsygdomme. Tidligere forskning har vist man kan sænke niveauet af triglycerider i blodet, hvis man har et højt indtag af fiskeolie (omega-3 fedtsyrer), enten i form af fisk i kosten eller som fiskeolie-kosttilskud. Man ved dog ikke præcis, hvorfor fiskeolie har en gavnlig effekt. 

Derfor søger vi nu unge, raske mænd, til et forsøg der skal afgøre, om en metabolit fra omega-3 fedtsyre, DHA-NAT, kan sænke niveauet af triglycerider i blodet efter et fedtrigt måltid. Metabolitten er naturligt forekommende, dvs. at kroppen selv producerer den, når man spiser et måltid der indeholder omega-3 fedtsyrer, fx fisk. 


For at deltage skal du være mellem 18−30 år, være normalvægtig (BMI 18,5−25), rask, moderat fysisk aktiv. Du må ikke ryge/bruge andre nikotinprodukter (fx snus), tage fiskeoliekosttilskud eller spise mere end 350 g fisk om ugen, eller have nære familiemedlemmer med diabetes eller familiær hyperkolesterolæmi/hyperlipidæmi. Du må ikke have nogle lever/galdeblæresygdomme, eller andre sygdomme/have et medicinforbrug der kan påvirke forsøget. 


Forsøgets opbygning og forsøgsdage 

Du vil som forsøgsperson skulle deltage i: 

  1. Et screeningsbesøg: her får du bl.a. målt blodtryk, vægt, fedtprocent, og få taget blodprøver og en urinprøve. Du får scannet din galdeblære med ultralyd. Vi vil også tale om dit helbred og din livsstil, så vi kan finde ud af om du kan deltage i forsøget. Besøget varer ca. 1 time.
  2. To forsøgsdage med måltidstest: forsøgsdagene varer ca. 5 timer. Du vil få udleveret aftensmad, samt aftensnack til dagen før forsøgsdagen (pasta bolognese samt müslibar). Du skal faste fra kl 22 om aftenen inden forsøgsdagene.  På forsøgsdagen møder du ind om morgenen, hvor du vil få taget blodprøver og herefter skulle indtage et måltid med et højt niveau af fedt med eller uden DHA-NAT. Efter du har spist, vil vi tage blodprøver med jævne mellemrum i en periode på 4 timer, samt måle størrelsen på din galdeblære med ultralyd. Vi vil også bede dig vurdere din appetit og mæthedsfornemmelse flere gange undervejs. Efter de 4 timer, vil du få frokost (pasta bolognese) ad libitum. Vi vejer hvor meget du spiser, for at undersøge om der er forskel i din appetit mellem de to forsøgsdage. Desuden skal du vurdere kvaliteten af din afføring fra måltidstestens start og de næste 24 timer, på en skala fra 1-7 (Bristol Stool Scale). 


De sidste 72 timer op til forsøgsdagene må du ikke: dyrke hård motion, spise meget mere end normalt, eller drikke alkohol. I 1 uge op til forsøget må du ikke spise fisk. 


Økonomisk kompensation til forsøgspersoner 

Deltagelse i forsøget kræver et tidsforbrug på to hele forsøgsdage. Derfor vil du modtage en ulempegodtgørelse på 2000 kroner ved forsøgets afslutning (beskattes som B-indkomst). Såfremt du udtræder under forsøget på eget eller forsøgsansvarliges initiativ modtager du kompensation på 500 kroner per gennemført forsøgsdag. 


Kontaktperson 

Hvis du er interesseret i at høre mere, så kontakt meget gerne: 

Katja Thorøe Michler, MSc, ph.d.-studerende og projektansvarlig, 

Mobil: +45 35 33 50 56 

E-mail: katja.michler@sund.ku.dk 

 
 
 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: HS-:H-22036559
 


Katja Thorøe Michler
Center for Klinisk Metabolisk Forskning & Københavns Universitet
Gentofte Hospitalsvej 7, 3. sal
2900 Hellerup
Tlf: 35335056
katja.michler@sund.ku.dk